KEBAB

Domowy kebab - przepis dla łakomczuchów | Krytyka Kulinarna

Oryginalny turecki kebab jest robiony z baraniny lub jagnięciny. Jednak w wersji fastfoodowej, znanej nam z ulicznych knajpek i barów, znalezienie takiego składu jest mało prawdopodobne. Producenci najczęściej stosują inne typy mięs: wieprzowinę, drób, wołowinę.

Jak zrobić KEBABA - Domowy kebab w bułce – Policzona Szama

Kebab składa się zazwyczaj z bułki, pity lub tortilli, mięsa, warzyw lub surówek oraz sosów. Jakość składników w większości kebabów jest dość niska. Zazwyczaj bułki lub tortille są upieczone z niskiej jakości mąki pszennej, która ma pełno wzmacniaczy i ulepszaczy smaku. Ponadto pieczywo często jest mrożone.

Turcja: rekordowo wielki kebab w Ankarze - Podróże

Największy kebab na świecie W Turcji 1200 kg Około 7 krów Najlepsze dziesięciu kucharzy w turcji Zrobili tego kebaba

Fabryka kebaba - jak powstaje prawdziwy, turecki kebab? - KBC TFI

Znany nam wszystkim Doner Kebab (specjalny wałek mięsa na metalowym pręcie) to warstwowo ułożone płaty mięsa, przedzielone odpowiednio doprawionym mięsem mielonym. Następnie nabija się go na rurkę, uklepuje, ściska i zamraża. Uzyskane w ten sposób „kokony” zawijane są w folię i przekazywane do budek czy restauracji.